Droomdoelen en kernwaarden: Lau's blog

1 april 2021 Algemeen

Beste HCP’er,

Na twee weken geleden de eerste blogpost te hebben geplaatst over hoe we met ons nieuwe Technisch Plan het trainersgilde onder handen willen nemen, is het nu tijd voor de tweede post. Vandaag gaan we dieper in op onze droomdoelen & kernwaarden. Maar voor ik hier dieper op in ga, heb ik eerst nog goed nieuws. Zoals in de vorige blog vermeld, zijn we bezig met een online workshop onder leiding van H1 coach Bruno Sousa. Ondertussen heb ik goed nieuws voor alle trainers en coaches, want deze staat gepland voor zondagavond 11 april om 19:30 uur! Wil jij er bij zijn? Stuur dan even een mail naar [email protected] en meld je aan.

En dan nu over op de orde van dit blog: onze droomdoelen en kernwaarden. Wanneer je een plan gaat schrijven, is het logisch dat je een doel hebt om naartoe te werken. In het Technisch Plan spreken we over een missie en visie. De missie duidt waar we voor staan, oftewel onze kernwaarden en de visie waar we voor gaan, onze doelen. Ik ben van mening dat het geen zin heeft om een andere weg in te slaan en vervolgens te blijven doen wat je altijd al hebt gedaan. Zodoende heb ik in overleg met bestuur en betrokken vrijwilligers besloten om ambitieuze droomdoelen op te stellen. Een mooi sport gezegde wat ik heb geleerd van de All Blacks, het nationale rugbyteam van Nieuw-Zeeland, luidt; ‘Aim for the highest cloud, so if you miss it you will land on a lofty mountain’. Ambitieuze droomdoelen voor de volgende stap naar een mooier hockey landschap op HCP.

Droomdoelen

We hebben de doelstellingen op drie verschillende niveaus geformuleerd. Op niveau van 1) de speler, 2) de begeleider (trainer, coach en manager) en 3) de organisatie. Deze staan hieronder beschreven en zal ik verder in deze blog uitlichten. Overigens is het nog niet zo dat we de plannen per onderdeel al tot in detail hebben uitgewerkt. We hebben richtlijnen en kaders gesteld, die ons uiteindelijk moeten helpen om samen met onze leden en vrijwilligers deze doelen te bereiken. In mijn volgende blogs zal ik hier meer over vertellen en dieper ingaan op deze droomdoelen, zoals ik dat vorige keer met de trainers heb gedaan.


1. Elke speler op HCP heeft de mogelijkheid om met de juiste intensiteit van plezier en uitdaging te leren, spelen en trainen onder leiding van passende begeleiding.

Uiteindelijk staat de speler centraal binnen de vereniging. Het draait tenslotte allemaal om plezier hebben op het veld. Daarom hebben wij als doel gesteld dat elke speler een passende uitdaging en begeleiding nodig heeft om dit te kunnen realiseren. Dat brengt ons gelijk bij het tweede doel.


2. Ieder team heeft een opgeleide en begeleide trainer en coach.

Ik denk dat dit het meest ambitieuze en essentiële doel is. Dat maakt dit ook gelijk de lastigste. Vorige keer ben ik al dieper ingegaan op onze toekomstplannen voor deze categorie, maar ik zal nu ook kort de tijd nemen om de uitdagingen die ik zie uit te leggen. De trainers die we hebben op HCP zijn op een paar uitzonderingen na allemaal vrijwilligers en doen het naast alle andere zaken in hun dagelijks leven, puur omdat ze het leuk vinden om te doen. Dat is natuurlijk helemaal prima en vrijwilligers vormen ook de kern van waar wij als HCP op draaien. De uitdaging is echter wel om met beperkte tijd en middelen elke trainer en coach de juiste ondersteuning te bieden om onze eerste doelstelling te kunnen halen.


3. HCP heeft een gezonde organisatie, waarin alle rollen binnen de Technische Commissies capabel vervuld zijn en onze vrijwilligers in hun kracht staan.

Ons derde doel is een gezonde organisatie. We merken maar al te vaak dat het werk op de schouders van ‘a given few’ terecht komt en dat is prima. Vrijwilliger zijn we tenslotte vrijwillig en doen we vanuit onze eigen behoefte om anderen te helpen. Maar ja, het is wel iets wat we er als vrijwilligers bij doen en geen full-time job. Dat maakt ‘only so much we can do’ en laat een hoop ambities onaangetast op de tafel liggen, simpelweg omdat we de mankracht niet hebben. Om het beter te duiden zijn er eigenlijk twee dingen waar ik voor wil gaan met dit droomdoel. Ten eerste dat we onderling nog beter gaan samenwerken, zodat we het maximale rendement en plezier halen uit onze inzet. Ten tweede hoop ik dat we vanaf de Benjamins tot de Senioren leden en ouders kunnen boeien, binden en begeleiden om binnen hun kracht iets te betekenen voor de club, groot of klein, vast of sporadisch. Eigenlijk is dit punt veel breder dan alleen het Technisch Plan en moeten we dit samen grootschalig en ambitieus aanpakken.

Het benoemen van samenwerken en ambitie doe ik hier heel bewust. Het zijn namelijk twee van onze kernwaarden waarover ik jullie graag, net als de andere kernwaarden meer wil vertellen.

Kernwaarden


Omdat een plaatje meer zegt dan duizend woorden heb ik de bovenstaande afbeelding direct uit het Technisch Plan gekopieerd. Ik kan mij voorstellen dat je er naar kijkt en denkt: Mooi verhaal, sterke waarden, maar die plaat ziet er niet uit. Dat klopt wel. Mijn kracht ligt niet bij de vormgeving, maar bij de inhoud en ik ben erg benieuwd wat jij daarvan vindt. Zie jij HCP ook als een club waar we elkaar om hulp vragen en samenwerken om onze ambities te realiseren? Waar we met plezier voor iedereen mooie, eerlijke wedstrijden spelen en weten wat we aan elkaar hebben. In mijn oren klinkt dit fantastisch, maar ik weet donders goed dat we daar ook nog niet zijn. Ik denk dat we om onze doelen te bereiken niet alleen ambitie, maar vooral inzet nodig hebben.

Onze kernwaarden zijn principes die we altijd bij ons zullen dragen over de duur van de komende seizoenen. We staan nu aan het begin van de rit en gaan stap voor stap iedereen aan boord te krijgen om onze droom doelen te bereiken. Ben jij ondertussen al benieuwd waar mijn volgende blog over gaat? Wil je misschien meer weten of iets delen? Laat dan een bericht achter in de reactie sectie hieronder of mail ons op [email protected].

Namens jullie mooie club,


Lau


Reacties

img

Stefan Knijnenburg

2-4-2021 @ 00:04:20 |Weer een mooi stuk Laurens! Chapeau...

Reageer op het nieuws