Nieuwe spelregels 2019

25 augustus 2019 Algemeen


Het seizoen staat op punt van beginnen, oefenwedstrijden worden al gespeeld en er zijn weer nieuwe regels. Neem even de tijd om deze nieuwe regels door te nemen. Volledige tekst: Briefing Club scheidsrechters (veld)

 1. Iedere veldhockey wedstrijd duurt 4 x 17,5 minuut.
  Eerste kwart – team dat bij de toss kiest voor de afslag begint de wedstrijd.
  Tweede kwart – begint na maximaal 2 minuten rust. Scheidsrechters fluiten na 1 minuut en 30 seconden zodat de teams zich tijdig weer op kunnen stellen. Team dat bij kwart 1 de afslag nam doet dat nu ook.
  Derde kwart – begint na 5 minuten rust (of direct na het sproeiprogramma). Afslag wordt gedaan door het andere team.
  Vierde kwart – begint na maximaal 2 minuten rust. Scheidsrechters fluiten na 1 minuut en 30 seconden. Team dat bij kwart 3 de afslag nam doet dat nu ook.
  Alleen tussen kwart 2 en 3 wordt er van helft gewisseld.

 2. Spelhervatting door de verdedigende partij direct na afloop van een strafcorner mag genomen worden met een masker op.
  Dit mag niet door middel van een self-pass. Doet de verdediger dit in de cirkel dan is het een strafcorner. Doet de verdediger dit buiten de cirkel dan is het een vrije slag voor het andere team.

 3. Vanaf dit seizoen speelt een team met 10 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper of met 11 veldspelers.
  Als er voor wordt gekozen te spelen met 11 veldspelers dan is er niemand die de rechten heeft van een keeper. Er is dan dus ook niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen. Bij een strafcorner mogen de spelers de volgende extra beschermende kleding dragen: masker, kniebeschermers (mits onder de kousen of in dezelfde kleur als de kousen), handschoenen, toque. Dus geen helm en geen keepershandschoenen.
  Let op: bij een strafbal mag de (volledig aangeklede) keeper terug gewisseld worden.

 4. Er is geen verschil meer tussen de beëindiging van een gewone strafcorner en een uitspeelcorner.
  Een uitspeelcorner is een strafcorner die aan het einde van een kwart wordt gespeeld als het eindsignaal al heeft geklonken. Voor alle corners geldt dat ze voorbij zijn als de bal vijf meter buiten de cirkel (dus buiten de stippellijn) is geweest of om een andere reden waardoor de strafcorner ten einde is. Als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel komt, is dit dus geen einde meer van de strafcorner.

 5. Indien een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt, voordat de bal is aangegeven, dan wordt de aangever bestraft voor deze overtreding en dient deze zich achter de middenlijn op te stellen.
  De cirkelscheidsrechter is verantwoordelijk voor zijn eigen cirkel en moet hier zelf op letten. De begeleidende collega die rond de middenlijn staat mag hier NIET voor fluiten.

 6. Vrije slag overal van binnen de cirkel.
  Een vrije slag voor de verdedigende partij in de cirkel mag vanaf elke plek binnen de cirkel worden genomen. Daarnaast blijft de regel onveranderd dat je na een overtreding in de cirkel, een vrije slag ook mag nemen op de loodlijn van de plek van de overtreding binnen 14.63m vanaf de achterlijn.
  Let op: wanneer het uitslaan is dan moet de bal nog steeds op de loodlijn genomen worden.

 7. Verdedigers moeten te allen tijde vijf meter afstand houden bij een vrije slag, ook als ze in de eigen cirkel staan.
  Voorbeeld: een tegenstander die op een meter van de cirkel een vrije slag krijgt, dan moet de verdediger op vier meter binnen de cirkel gaan staan. Een uitzondering geldt als de aanvaller ervoor kiest de vrije slag direct te nemen. De verdediger heeft dan geen tijd om op vijf meter te gaan staan en mag dan de aanvaller schaduwen binnen de cirkel. Grijpt de verdediger die niet op 5m afstand stond toch in, dan is het een strafcorner. Help de spelers door iedereen op 5m te zetten als je er tijd voor hebt. Dit voorkomt een hoop onduidelijkheid.
Guus