De week van de ‘HCP’ scheidsrechter

29 september 2023 Algemeen

Spelregels opfrisavond en de passie van de scheidsrechter.

Van 30 september tot 8 oktober zet Nederland alle scheidsrechters, juryleden en officials in het zonnetje. Ook wij willen onze scheidsen bedanken voor hun inzet. Want zonder hen is er geen wedstrijd.

Bij HCP worden de meeste wedstrijden gefloten door onze eigen clubscheidsrechters. De laatste groep zijn aangewezen spelers uit de seniorenteams en de oudste juniorenteams. En er is een groep vrijwilligers die er geen genoeg van kan krijgen. De ouders van de jongste jeugdteams begeleiden de wedstrijden van hun team.

Scheids bedanken? 🤝

Ben jij ook blij met de scheidsrechter? Of ben je minder blij, maar wil je ze toch bedanken? Gebruik op de socials dan de hashtags #ScheidsBedankt en #TeamFluit. En tag @hc_pijnacker.

3 oktober: Spelregels opfrisavond

Voor alle startende scheidsrechters, scheidsrechters die weinig fluiten, maar ook voor ouders die nu wel eens willen weten wat de spelregels van hockey zijn, is er een ‘Spelregels opfrisavond’. Hierbij worden de regels en spelsituaties van het 11-tallenhockey besproken.

Dit is op dinsdag 3 oktober, 19.30u in het clubhuis. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Passie van de scheidsrechter

Om de passie van de scheidsrechter te begrijpen, laten we een oudgediende en een jong gediende vrijwilliger aan het woord.

Philippe TankinkPhilippe Tankink

Philippe begon als 16-jarige met fluiten bij HDM. Op zijn 18e werd hij bondsscheidsrechter. En nu is hij nog wekelijks actief als scheidsrechter bij HCP waar hij zo’n beetje alle niveaus fluit.

Wat probeer jij als scheidsrechter bij te dragen aan de wedstrijd?

Voor mij is het belangrijkste dat twee teams genieten van het mooie van de sport. Dat mag zeer fanatiek, maar ook heel recreatief. Als het maar sportief is. Ik probeer zo te fluiten, dat mijn fluitstijl past bij het niveau dat ik fluit. Op een recreatief niveau mag je niet meer overtredingen maken, maar de opzet is er vaak niet. Ik moet dan soms ook wat meer uitleggen.

Wat is er veranderd in het fluiten ten opzichte van toen jij begon?

Het spel is echt anders geworden. Veel sneller door de kunstgrasvelden en later de watervelden. De flats bestond niet. De bal mocht niet hoog in het veld. Een selfpass mocht niet. Ook de strafcorner is in al die jaren steeds veranderd om het gevaar eruit te halen.

Wat is je leukste, beste of bijzonderste herinnering als scheidsrechter?

Iedere wedstrijd is weer een uitdaging. Het leukste blijft voor mij als na afloop twee teams je komen bedanken (inclusief de coaches). Dan weet je dat je het goed hebt gedaan en dat twee teams tevreden het veld af lopen.

Wat wil je je beginnende en meer ervaren collega scheidsrechters meegeven in het kader van de Week van de Scheidsrechter?

Soms is er emotie in het veld. Als scheidsrechter probeer je hier boven te staan. Dit is iets wat je leert door heel veel meters te maken. Laat je niet gek maken. Fluit wat je ziet en nooit voor wat je niet ziet maar denkt. EN... je bent altijd met een collega. #TeamFluit Steun elkaar altijd, vooral als je collega het even moeilijk heeft.

"Wil je een keer met mij samen een wedstrijd fluiten? Dat kunnen we vast regelen.”


Alex Vree

Alex Vree

Alex (nu 15) begon 3 jaar geleden met fluiten. Hij is CS+ in opleiding en fluit bij HCP, maar ook op diverse toernooien. Hij is ook een enthousiast deelnemer van KNHB-ontwikkelsessies en de Young Umpire Challenge. Oh, en hij is keeper van JO16-1 en traint de O12-keepers.

Wat is je doel wat betreft je fluit carrière en wat doe je om je doel te bereiken?

Ik zou graag internationaal willen fluiten, maar daarvoor moet ik bondsscheidsrechter worden. Dus ik mag nog even ;-). Nu ben ik veel ervaring aan het opdoen om tot de opleiding als bondsscheidsrechter te worden toegelaten.

Wat vind je leuk aan het fluiten en wat is voor jou een uitdaging?

Het leuke aan fluiten vind ik dat je de verantwoordelijkheid hebt om een wedstrijd op een leuke manier te begeleiden. De communicatie naar spelers is echt heel belangrijk, maar dat gaat nog niet altijd goed. De woorden en manier waarop je de woorden gebruikt hebben veel invloed op het spel.

Wat probeer jij als scheidsrechter aan de wedstrijd bij te dragen?

Ik probeer bij te dragen aan dat er een sportieve en een leuke wedstrijd gespeeld wordt.

Welke ervaring in je korte carrière staat je nog het meeste bij? Wat is je beste herinnering?

De ervaring die mij het meest bijstaat, is dat er tijdens een internationaal U18 toernooi bij HC Den Bosch in mijn wedstrijd 4 kaarten vielen in 2 speelminuten en dan de wedstrijd uit de hand liep. Ik heb die ervaring meegenomen naar andere wedstrijden.

Een van m'n beste herinneringen was ook wel dat de JO12-1 vorig jaar een hele spannende wedstrijd had, die ik mocht begeleiden, dat was echt kicken.

Wat wil je graag, in het kader van de Week van de Scheidsrechter, meegeven aan startende scheidsrechters, spelers, coaches en/of ouders langs de lijn?

Voor de scheidsrechters: probeer het gewoon rustig aan te doen, dan doe je het al goed genoeg.

Voor de coaches en ouders langs de lijn: fluiten is echt een moeilijk vak. Dus in plaats van naar ze te schreeuwen, probeer ze op een respectvolle manier te benaderen. Want zij staan daar ook vrijwillig.