Commissie: Zaalhockey

Zaalseizoen 2021/2022
Het seizoen loopt van eind november tot en met eind februari. De wedstrijden worden op zaterdag en zondag gespeeld, de KNHB heeft de planning in handen. Het wedstrijdschema wordt eind november bekend gemaakt door de KNHB.

Kalender zaalseizoen 2021/2022

Save the dates:

22/11 start zaaltrainingen alle teams22/11 Informatieavond Jongste Jeugd
23/11 informatieavond Junioren en Senioren
30/11 informatieavond Spelleiders en Scheidsrechters
5/12 start competitie

 

 

Speeldata seizoen 2021-2022
05, 11/12, 18/19 december
8/9, 15/16, 21/22, 29/30 januari
5/6, 12/13 februari

Trainingsschema volgt via trainingscoördinator/TC/lijncoördinatoren

Teamindeling
Zaalhockey teams bestaan uit maximaal 12 spelers inclusief de keeper(s). Voor jeugd en senioren kan een andere teamindeling volgen dan voor het veld. Dit wordt gecoördineerd door de TC en de jeugdcommissie. De samenstelling van de Jongste Jeugd E-teams blijft ongewijzigd. Ook zullen de trainingstijden afwijkend zijn ten opzichte van het veld. Trainingsschema wordt gemaakt door de Zaalcommissie, TC en Trainingscommissie .

Uitrusting
Verplicht:

 • Speciale zaalhockeystick
 • Bitje en scheenbeschermers
 • Zaalschoenen die geen beschadigingen of strepen op de speelvloer achterlaten (geen zwarte zolen en geen buitenschoenen, dit geldt ook voor coaches, aanvoerders, zaalleiding en scheidsrechters)
 • Zaalhandschoen (ook verplicht door de club!) met kussentjes op de vingers, die de hele linkerhand bedekt, óók de duim. Let op bij aanschaf: er zijn ook handschoenen zonder duimbescherming.
 • Keepers-uitrustingen die beschadigingen aan de speelvloer kunnen aanbrengen zijn verboden (in ieder geval gebruikt de keeper speciale gespen voor de klompen en hoezen).

Veel zaalbeheerders (ook van de trainingszalen) zijn streng en kunnen spelers zonder juist materiaal de toegang weigeren.


Wedstrijden in een drieluik
Op een wedstrijddag speel je altijd TWEE wedstrijden. Een wedstrijd duurt 35 minuten zonder rust. Afhankelijk van de indeling speel je twee wedstrijden achter elkaar of twee wedstrijden met één wedstrijd er tussen, het is dus een drieluik.
Voor 1e-jaars E en F duurt de wedstrijd 2 x 15 minuten.


Zaalleiding
Ieder team wordt voor 2 wedstrijddagen verplicht om zaalleiding te leveren voor het drieluik. Data staan in de standenmotor zaal van de KNHB.
De coach/teammanager spreekt met de ouders af wie de zaalleiding heeft.

Taken van de zaalleiding tijdens de wedstrijd:
 • Zorgt vóór de wedstrijd dat de balken klaarliggen (alleen in geval dat zaalleiding als eerste begint), de spelers van beide teams zijn verplicht hierbij te helpen,
 • Beheert de wedstrijdtafel
 • Bedient het scorebord
 • Is verantwoordelijk voor het tijdschema (tijd kan niet worden stilgezet!!)
 • Bewaakt de rust en de regels in de zaal.
 • Regelt dat na de wedstrijd de balken opgeruimd worden (alleen in geval dat zaalleiding de laatste shift van de dag heeft).

Zaalregels sporthallen
In de sporthallen gelden de volgende zaalregels:

 1. Zorg dat je ruim voor de start van de training/wedstrijd aanwezig bent, kleed je om in de kleedkamer (en niet in de zaal).
 2. Je wacht met het betreden van de zaal tot het moment dat jouw training/wedstrijd begint en het andere team de zaal verlaat. Totdat de training/wedstrijd begint blijft het team in de kleedkamer (of kantine) en gaat niet naar de tribune of naar de hal zelf.
 3. De training/wedstrijd begint en eindigt stiptop tijd. De klok in de zaal/sporthal is hierin leidend. Dit houdt bij trainingen in dat op de eindtijd van de training het vertrekkende team:
  • alle ballen heeft verzameld, geteld en in de ballentassen heeft gedaan
  • alle hesjes en alle pylonen heeft verzameld
  • hun tassen en bidons hebben gepakt, en
  • de zaal ook stipt op tijd als groep verlaat, zodat de (nieuwe) trainer meteen met het nieuwe team kan beginnen.
 4. Na de laatste training van de dag worden de balken opgeruimd (indien de zaal vervolgens door derden wordt gebruikt, moeten de balken binnen het eigen trainingsuur worden opgeruimd), bergt de trainer alle trainingsmaterialen op en levert de sleutel in.
 5. In de zaal mag niet worden gegeten of gedronken, met uitzondering van water uit een bidon. Als je water morst maak je de vloer droog.
 6. Zaaltijd is schaars en zéér kostbaar; verspil deze niet!

Graag jullie extra aandacht voor het volgende:

Ø in de gangen, kantine, etc. van de sporthallen - waar wij te gast zijn - mag absoluut NIET worden gehockeyd!

Scheidsrechter
LET OP: de regels omtrent het regelen van scheidsrechters bij de Jongste Jeugd en Junioren zijn met ingang van dit jaar veranderd door de KNHB. In plaats van het meenemen van 1 eigen scheidsrechter bij iedere wedstrijd, worden de 3 wedstrijden die vallen in het drieluik gefloten door 2 scheidsrechters van het thuisspelende team. Het thuisspelende team is ook het team dat de zaalleiding heeft. Dat team dient dus voor twee scheidsrechters te zorgen!

Bij de Senioren neemt ieder team een Scheidsrechter mee.

Coach of managers
De taken van de coach of manager van het team zijn hetzelfde als op het veld. Extra in de zaalcompetitie is dat je ook zaalleiding regelt voor het drieluik.

Afgelasting bij slecht weer
Bij extreme weersomstandigheden kan de KNHB besluiten dat de wedstrijden centraal worden afgelast. De KNHB zal dit melden op haar website.


Digitaal wedstrijdformulier
Net als op het veld moeten de scheidsrechters de uitslagen invullen in het DWF-systeem en moeten de coaches/managers deze uitslag bevestigen.

 

Vragen? Mail naar mailto:[email protected]

 

Documentatie KNHB:

https://www.knhb.nl/kenniscentrum/hockeysoorten/zaalhockey