Commissie: Zaalhockey
Zaalseizoen 2024/2025
Het seizoen loopt van eind november tot en met eind februari. De wedstrijden worden op zaterdag en zondag gespeeld, de KNHB heeft de planning in handen. Het wedstrijdschema wordt eind november bekendgemaakt door de KNHB.
Kalender zaalseizoen 2024/2025
Save the dates:
maandag |
13/11 |
spelregelavond Zaal Spelleiders en Scheidsrechters |
woensdag |
15/11 |
informatieavond Jongste Jeugd |
maandag |
18/11 |
start zaaltrainingen alle teams |
donderdag |
30/11 |
informatieavond Junioren / Senioren |
zaterdag |
07/12 |
start competitie |
Speeldata seizoen 2024/2025
07/08, 14/15 december 2024
04/05, 11/12, 18/19, 25/26 januari 2025
01/02, 08/09, 15/16 februari 2025
LET OP! In het laatste weekend van de kerstvakantie, 04/05 januari start de zaalcompetitie weer!
Trainingen
Het trainingsschema zal in LISA zichtbaar zijn. De trainers die het team op het veld training geven verzorgen deze ook in de zaal. Het trainingsschema zal begin november in de LISA-app zichtbaar worden gemaakt. Deze wordt gemaakt door de Zaalcommissie, TC en Trainingscommissie. Trainingstijden kunnen afwijkend zijn ten opzichte van het veld.
Teamindeling
Zaalhockeyteams bestaan uit maximaal 12 spelers inclusief de keeper(s). Voor jeugd en senioren kan een andere teamindeling volgen dan voor het veld. Dit wordt gecoördineerd door de TC. De samenstelling van de Jongste Jeugd blijft ongewijzigd. .
Uitrusting
Verplicht:
- Speciale) zaalhockeystick
- Bitje en scheenbeschermers
- Zaalschoenen die geen beschadigingen of strepen op de speelvloer achterlaten (geen zwarte zolen en geen buitenschoenen, dit geldt ook voor coaches, aanvoerders, zaalleiding en scheidsrechters)
- Zaalhandschoen (ook verplicht door de club!) met kussentjes op de vingers, die de hele linkerhand bedekt, óók de duim. Let op bij aanschaf: er zijn ook handschoenen zonder duimbescherming.
- Keepers-uitrustingen die beschadigingen aan de speelvloer kunnen aanbrengen zijn verboden (in ieder geval gebruikt de keeper speciale gespen voor de klompen en hoezen).
Veel zaalbeheerders (ook van de trainingszalen) zijn streng en kunnen spelers zonder juist materiaal de toegang weigeren.
Wedstrijden in een drieluik
Op een wedstrijddag speel je altijd TWEE wedstrijden. Een wedstrijd duurt 35 minuten zonder rust. Afhankelijk van de indeling speel je twee wedstrijden achter elkaar of twee wedstrijden met één wedstrijd er tussen, het is dus een drieluik. Voor O8 en O9 duurt de wedstrijd 2 x 15 minuten met een pauze van max. 3 minuten
Coach of managers
De taken van de coach of manager van het team zijn hetzelfde als op het veld. Extra in de zaalcompetitie is dat je ook de zaalleiding regelt voor het drieluik (de zaalleiding begeleidt alle drie de wedstrijden in het drieluik).
Zaalleiding
Ieder team wordt voor 2 wedstrijddagen aangesteld om zaalleiding te leveren voor het drieluik. Data staan in de MATCH-CENTER van de KNHB. De coach/teammanager spreekt met de ouders af wie de zaalleiding heeft.
Taken van de zaalleiding tijdens de wedstrijd:
- Zorgt vóór de wedstrijd dat de balken klaarliggen (alleen in geval dat zaalleiding als eerste begint), de spelers van beide teams zijn verplicht hierbij te helpen,
- Beheert de wedstrijdtafel
- Bedient het scorebord
- Is verantwoordelijk voor het tijdschema (tijd kan niet worden stilgezet!!)
- Bewaakt de rust en de regels in de zaal.
- Regelt dat na de wedstrijd de balken opgeruimd worden (alleen in geval dat zaalleiding de laatste shift van de dag heeft).
Zaalregels sporthallen
In de sporthallen gelden de volgende zaalregels:
- Zorg dat je ruim voor de start van de training/wedstrijd aanwezig bent, kleed je om in de kleedkamer (en niet in de zaal).
- Je wacht met het betreden van de zaal tot het moment dat jouw training/wedstrijd begint en het andere team de zaal verlaat. Totdat de training/wedstrijd begint blijft het team in de kleedkamer (of kantine) en gaat niet naar de tribune of naar de hal zelf.
- De training/wedstrijd begint en eindigt stipt op tijd. De klok in de zaal/sporthal is hierin leidend. Dit houdt bij trainingen in dat op de eindtijd van de training het vertrekkende team:
- alle ballen heeft verzameld, geteld en in de ballentassen heeft gedaan
- alle hesjes en alle pylonen heeft verzameld
- hun tassen en bidons hebben gepakt, en
- de zaal ook stipt op tijd als groep verlaat, zodat de (nieuwe) trainer meteen met het nieuwe team kan beginnen.
- Na de laatste training van de dag worden de balken opgeruimd (indien de zaal vervolgens door derden wordt gebruikt, moeten de balken binnen het eigen trainingsuur worden opgeruimd), bergt de trainer alle trainingsmaterialen op en levert de sleutel in.
- In de zaal mag niet worden gegeten of gedronken, met uitzondering van water uit een bidon. Als je water morst, maak je de vloer droog.
- Zaal Tijd is schaars en zeer kostbaar; verspil deze niet!
Graag jullie extra aandacht voor het volgende:
Ø in de gangen, kantine, etc. van de sporthallen - waar wij te gast zijn - mag absoluut NIET worden gehockeyd!
Scheidsrechter
LET OP: de regels omtrent het regelen van scheidsrechters bij de Jongste Jeugd en Junioren zijn aangepast door de KNHB. In plaats van het meenemen van 1 eigen scheidsrechter bij iedere wedstrijd, worden de 3 wedstrijden die vallen in het drieluik gefloten door 2 scheidsrechters van het thuisspelende team. Het thuisspelende team is ook het team dat de zaalleiding heeft. Dat team dient dus deze dag voor (minimaal) twee scheidsrechters te zorgen!
Bij de Senioren neemt ieder team zelf een scheidsrechter mee.
Afgelasting bij slecht weer
Bij extreme weersomstandigheden kan de KNHB besluiten dat de wedstrijden centraal worden afgelast. De KNHB zal dit melden op haar website.
Digitaal wedstrijdformulier
Net als op het veld moeten de teams voor de wedstrijd de spelerslijst per wedstrijd invullen en de scheidsrechters de uitslagen invullen in het DWF-systeem en moeten de coaches/managers deze uitslag bevestigen.
Vragen? Mail naar [email protected]
Documentatie KNHB:
Quicklinks
Agenda
22-11 | Silvercup HCP Heren 1 - Ommoord H... |
24-11 | Superzondag laatste voor de winte... |
30-11 | Benjamins en Funky Pietentraining |
30-11 | Benjamins en Funky Pietentraining |