Warm weer- hou je koel!

7 september 2023 Algemeen

Voldoende drinken met warm weer

Wedstrijdelftallen: in de rust tussen de kwarten en halverwege voldoende drinken!

Gebruik de rustmomenten tussen de kwarten en halverwege als drinkpauze. Wij adviseren coaches/managers bij een temperatuur boven de 27ºC spelers (extra) te instrueren voldoende te drinken! In het geval van play-offs beslist de betrokken bondsgedelegeerde.

Drinkpauzes bij wedstrijden Jongste Jeugd

Tijdens de wedstrijden van de Jongste Jeugd kan de spelbegeleider in overleg met de coaches altijd besluiten een extra drinkpauze in te lassen indien dit gewenst is.

Tips voor sporten met warm weer

Blijven bewegen is goed, als je in goede conditie bent en geen gezondheidsproblemen hebt. Maar overdrijf het niet en pas het sporten aan met deze warmte. Het weer kan grote invloed hebben in het ontstaan van blessures. Sport met warm weer verstandig. Wij geven verenigingen en spelers de volgende tips mee voor sporten in warm weer.

  • Drink zowel voor, tijdens als na de wedstrijd voldoende.
  • Smeer je goed in met een hoge factor zonnebrandcrème voordat je gaat sporten.
  • Pas je kleding aan de weersomstandigheden aan. Draag goede warmte- en vochtregulerende kleding. Een oplopende lichaamstemperatuur in combinatie met een hoge luchtvochtigheid zorgt voor achteruitgang van je prestaties en vergroot de kans op kramp, flauwvallen of een zonnesteek.
  • Zoek tijdens pauzes en wissels de schaduw op. Drink en koel je lichaam. Zorg voor voldoende schaduw in de dug-out en plaats zo nodig parasols/beschutting over de dug-out.
  • Luister naar je lichaam. Het kan heel goed zijn dat je bij warme omstandigheden mindere prestaties levert dan normaal, je hartslag stijgt namelijk sneller. Als je je niet lekker voelt, stop dan of neem even een pauze. Vooral ongetrainde mensen moeten er rekening mee houden dat ze waarschijnlijk minder lang of minder intensief kunnen trainen dan normaal.

Onweer: ‘Tienseconden regel’

Bij onweer adviseert de KNHB scheidsrechters de wedstrijd te staken zodra er minder dan tien seconden tussen bliksemflits en donderslag verstrijken. Vermijd onnodig risico en neem altijd het zekere voor het onzekere. Zoek zo snel mogelijk een veilig heenkomen en wacht tot de bui voorbij is. Zijn er geen beveiligde panden of schuilgelegenheden aanwezig, kies dan voor de auto.

Als een wedstrijd wordt gestaakt mag deze uiteraard, nadat het gevaar is geweken, worden uitgespeeld wanneer het speelprogramma van de desbetreffende club dit toelaat. Anders moeten de scheidsrechters deze wedstrijd als gestaakt registreren op het digitaal wedstrijdformulier.