Een nieuwe hockey toekomst voor HCP: Lau's Blog

17 maart 2021 Algemeen

Beste HCP’ers,

Voor jullie ligt de allereerste technische blog van hockeyclub Pijnacker. Via deze blog informeer ik jullie als leden over de toekomst plannen en intenties voor de technische zaken binnen onze club. Vandaag gaan we het kort hebben over de aanloop naar dit plan en onze toekomstvisie voor trainers.

Als Technisch Coördinator Jongste Jeugd, voorzitter van de trainingscommissie, product van onze jeugdopleiding en jarenlang speler van H1 gaat de kwaliteit en het plezier van hockeyen op HCP mij aan het hart. Toen ik meer en meer zag dat er een hoop goed werk wordt verzet op de club door trainers en vrijwilligers, maar er in mijn ogen een gebrek was aan kaders, structuur en een gemeenschappelijke visie heb ik het bestuur aangeboden om een Technisch Plan te schrijven. Een vierjarig plan met als doel de kwaliteit van onze spelers, trainers en organisatie een duurzame upgrade te geven. Dit zijn de drie belangrijkste thema’s waar we in de duur van 4 jaar een structurele betere aanpak gaan creëren.

Achter de schermen zijn de eerste stappen gezet. Het plan is geschreven en de vrijwilligers van de Technische Commissie zijn op de hoogte. De volgende stap is het plan en de ambities zichtbaar maken, zodat we deze met goedkeuring van de leden na de ALV in mei in gebruik kunnen nemen. Ja, je leest het goed. Dit is een plan waar we ook de leden vragen naar hun mening EN hun bijdrage, maar hierover later meer. Vandaag gaan we het hebben over de toekomstvisie voor onze trainers.

Trainers zijn een essentieel onderdeel van de vereniging. Zonder trainer is voor vele namelijk geen training mogelijk. Wij hebben veel respect voor onze trainers die er met weer en wind staan om onze hockeyers met plezier te laten spelen. De afgelopen jaren is mij een ding expliciet duidelijk geworden. Elke trainer heeft een andere aanpak. Enerzijds is dat hartstikke mooi, want dat geeft aan dat iedereen haar eigen manier, vanuit eigen kwaliteiten de training neer kan zetten. De keerzijde is alleen dat de opleiding van een speler zeer afhankelijk is van de kwaliteiten en visie van een trainer. Juist daar, op het stuk gelijkwaardige inhoud van opleiding willen wij onze spelers meer bieden.

Ik hoor je denken; ‘dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. . .’ en dat klopt ook. Maar dat wil niet zeggen dat we de uitdaging uit de weg gaan. Uitdagingen aangaan en ze zien als kansen en mogelijkheden is namelijk precies wat we willen bereiken met dit plan. Voor de trainers zetten we daarom in op een betere samenwerking, top-down kennisdeling, monitoring van kwaliteiten en veel meer groei activiteiten.



Afbeelding: de Trainers Piramide


Om te beginnen wil ik jullie introduceren met de Trainers Piramide. Zoals je kunt zien bestaat de piramide uit meerdere lagen van verschillende breedte. Binnen de club is het namelijk zo dat veel kennis en ervaring op het gebied van training geven zich bevindt bij een kleine groep trainers aan de top van de piramide. Deze wordt d.m.v. trainingen overgedragen aan de spelers, maar niet direct aan andere trainers en daar is meer te halen. De kennis die bovenin bestaat kan via samenwerking, kennisdeling en een regelmatig kijkje in elkaars keuken op veel grotere schaal gedeeld worden. De Trainers Piramide biedt niet alleen een houvast voor de verdeling EN verspreiding van kennis binnen onze club. Het helpt ons ook om het niveau en de kwaliteiten van onze trainers inzichtelijk te maken. Een tweede onderwerp waar we verder mee aan de slag gaan. Vaak merk ik namelijk nog dat trainers lang niet altijd weten wat per categorie de juiste trainingsthema’s en methodes zijn. Een voorbeeld is dat ik soms zie dat jonge kids al veel moeten rennen en push-ups doen, terwijl dat in de groeiperiode helemaal niet bevorderlijk is en ze veel beter kunnen werken aan brede motorische ontwikkeling in spelvormen of dat we al aan de slag gaan met uitgebreide tactische onderwerpen, terwijl de technische vaardigheden eigenlijk nog veel meer aandacht vragen om deze echt goed uit te oefenen. Het trainen van de juiste zaken op de passende momenten is daarom ook een uitgebreid onderdeel van het plan waar we in een volgende blog op terug gaan komen.


Terug naar de activiteiten voor de trainer. Als we meer kennis willen delen binnen de vereniging, dan zullen we daar passende mogelijkheden voor moeten inrichten. Bij de Jongste Jeugd organiseren we al een aantal seizoenen ‘Train de Trainer’ sessies. Hierbij begeleiden we de trainers met het aanleren en ontwikkelen van de basisbeginselen van het training geven. De volgende stap is om ook de volgende lagen in de piramide gelijke groei activiteiten te bieden. Activiteiten georganiseerd door onze vrijwilligers en geleid door onze top trainers of mensen met een specifieke expertise van buiten de club. Het doel is simpel. Meer kennis, inzicht en ervaring beschikbaar stellen voor de trainers, zodat deze zich verder kunnen ontwikkelen. Hier hadden we graag dit seizoen al mee gestart, maar zoals iedereen weet brengt de huidige pandemie de nodige uitdagingen met zich mee. Uitdagingen dat klopt, want we zijn niet bij de pakken neer gaan zitten en zijn bezig met het voorbereiden van de eerste online trainer & coach workshop voor alle jeugd trainers & coaches van HCP onder leiding van H1 coach Bruno Sousa. Trainers & coaches, houdt je mailbox in de gaten, want een uitnodiging volgt snel!

De groei activiteiten bieden een platform waar trainers kennis kunnen opdoen, maar ook vooral de mogelijkheid krijgen om met elkaar in gesprek te gaan. Ik ben er namelijk van overtuigd dat gemiddelde trainer ooit begonnen is vanuit het enthousiasme en plezier dat hockey hen biedt. Om de trainers bij te staan in hun enthousiasme lijkt het ons waardevol dat er meer mogelijkheden komen voor trainers om samen te sparren. Dat kan tijdens de groei activiteiten, waar we delen hoe we met bepaalde zaken te werk gaan, maar ook op het veld tijdens de training. Door middel van gezamenlijke trainingssessies of meeloop trainingen kunnen trainers samenwerken op het veld. Samen op het veld als trainers biedt niet alleen de TC een steuntje in de rug, omdat nog meer trainers onze spelers inhoudelijk leren kennen. Het zorgt er ook voor dat trainers onderling hun werkwijzen en gedachtegoed delen. Iedere trainer heeft namelijk andere kwaliteiten, inzichten en specialisaties. Dat maakt het erg interessant om te leren van elkaar.


Een Trainers Piramide, leeractiviteiten en samenwerking op en rond het veld. Aan goede ideeën geen gebrek, maar de uitvoering laat nog op zich wachten. Dat klopt. Met een kleine groep zijn we aan de slag gegaan en willen we stap voor stap naar onze droomdoelen in 2025 toe werken. Benieuwd wat deze droom doelen en kernwaarden zijn? Even geduld, want die komen aan bod in de volgende blog. Mocht je ondertussen benieuwd zijn naar het Technisch Plan of heb jij energie en ideeën om ons te helpen met het organiseren van activiteiten voor trainers? We sparren graag even met je en bieden alle ruimte voor het nemen van initiatieven en het benutten van jouw kwaliteiten! Laat je horen op [email protected]


Stay tuned via LISA en Instagram


Laurens


P.S. Overigens is er voor trainers niet alleen op clubniveau ondersteuning. De KNHB kwam onlangs met deze uitgebreide database vol trainingen!

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws